Blogolj!
Időkapszulát találtak a kecskeméti református templom felújításakor

Időkapszulát találtak a kecskeméti református templom felújításakor

2019.11.15. | Kecskés István

Üzent a múlt Kecskeméten! Zajlik a református templom felújítása, s az építkezés közben egy közel kétszáz évvel ezelőtti üzenetet.

Tovább
80 éve hunyt el Darányi Kálmán

80 éve hunyt el Darányi Kálmán

Tovább
140 éve született Teleki Pál

140 éve született Teleki Pál

Tovább
2017.12.11.
Régi kérdés, régi-új válaszok: kik voltak - név szerint - az első szabadon választott országgyűlés korábban a hálózatban nyilvántartott személyei? Aki válaszol: Ungváry Krisztián.
2017.12.09.
A de facto hatalom már két évvel korábban a kezébe került, de nem elégedett meg ennyivel Nicolae Ceaușescu. A diktátor életútját az utcai verekedésért börtönbe zárástól a géppisztolyos kivégzésig követjük végig fotográfiák segítségével.
2017.12.08.
S még sok minden más érdekességről is beszámolunk Ablonczy Balázs előadásából. A történész feldolgozta a turanisták és a kelet felé tekintők történetét. Kiderült, az összeesküvés-elméletek hívei mellett olyan jeles, vagy ismert történelmi személyiségeket is megtalálhatunk, akikről nem is gondoltuk volna, hogy hisznek ebben az eszmében.
2017.12.07.
Emberek ezreinek halála szárad a csekisták lelkén. Tagságában kevés orosz volt, első elnöke, s helyettese is lengyel származásúnak számított. A Cseka kijelölte azt az utat, amelyet utódszervezetei, a GPU, az NKVD a kegyetlen módszereket a tökélyre fejlesztve bejártak.
2017.12.06.
Ilyen volt a Mikulás, avagy a Télapó az elmúlt bő másfél évszázadban. Ismerjék meg a hagyomány múltját és nosztalgiázzanak a képeket nézve!
2017.12.03.
Két út állt a katolikus egyház vezetői előtt a kommunista diktatúra kiépülése idején: az egyik a börtönéveket, a kegyetlen bánásmódot eredményezte, a másik a rendszer melletti működést a fél térdre ereszkedéssel, a megaláztatásokkal és a lelkiismeret kínzó kérdéseivel. A 130 éve született Czapik Gyula egri érsek az utóbbit választotta, Mindszentynek József hercegprímásnak az előbbi jutott. De vajon melyik volt a könnyebb döntés?
2017.12.02.
Az uralkodó és a magyarság kompromisszuma egy 36 milliméter átmérőjű érembe foglalva. Avagy mi a különbség az emlék és az érdem között.
2017.12.01.
99 éve tartották meg a gyulafehérvári gyűlést az erdélyi és partiumi románok. Keleti szomszédunk államalkotó nemzete ünnepelhet, a legnagyobb kisebbség, a magyarság számára viszont nincs ok az örömre: még azt sem tartják be, amit megígértek 1918-ban.
2017.11.27.
Azt gondoltad, hogy 2017-ben nem utasíthatnak ki történészt csak azért egy országból, mert előtte pont az ő hazája utasította ki az őt fogadó állam historikusát? Szerencsére itt van Oroszország, amely ezt megcsinálja!
2017.11.26.
Új filmalkotással emlékezik a II. világháború elfeledett áldozataira a Fórum Kisebbségkutató Intézet. Ajánlónk.

Ezeket a cikkeket olvastad már?