Blogolj!

Időkapszulát találtak a kecskeméti református templom felújításakor

Kecskés István

Üzent a múlt Kecskeméten! Zajlik a református templom felújítása, s az építkezés közben egy közel kétszáz évvel ezelőtti üzenetet.

Ma az alapkőletételek elengedhetetlen része, hogy egy úgynevezett időkapszulát helyeznek el a földben. A dobozban általában újság, levél és a ceremóniát lebonyolítók neve szokott lenni. Mint kiderült ez nem egy új szokás, mert a kecskeméti református templom felújítása közben, az egyik tetődíszben találtak egy 1822-ben megírt dokumentum maradványait találták meg. Ezt vélhetően 1913-ban helyezték el, vagyis több mint 100 éve nyugszik a magasban. Ráadásul nem is egyedi az eset, mert a restaurátorok korábban is találtak már korabeli üzenetet. 

„Ebben az évben volt már egy templomfelújítás és ott találtak kettőt. Azok fém dobozban voltak, de mégis sérültebben néztek ki, mert a háborúban szétlőtték. Még a golyónyomok is látszódtak rajta. Abban a templommal kapcsolatos iratok voltak. Ezeknek a dokumentumoknak az értékét két dolog növeli. Egyik oldalról a kora, másrészről pedig az, hogy mit tartalmaz. Tehát ha mondjuk, arról van szó benne, hogy ki adott az építkezéshez támogatást, vagy, hogy ki volt a gyülekezet presbitériuma, esetleg olyan adatot, ami addig nem is volt egyértelmű, az nyilván értékesebb”

– mondta korábban Gy. Molnár Kerstin restaurátor.

Az ilyen leleteket általában lemásolják és az elemzés után az új példányt visszateszik a megtalálás helyére, az eredeti pedig a levéltárba kerül. 

(via: 777blog.hu)

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/86066/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?