Blogolj!

Hatszáz évvel ezelőtti csaló bukott le!


Norvég régészek egy kocsmánál, helyesebben annak romjai mellett találtak egy furcsa dobókockát.

A norvégiai Bergen Vågsbunnen kerületében végeznek ásatást a helyi régészek. A középkorban itt városi utcácskák voltak, ahol kocsmák is működtek.

„Az elmúlt években több mint 30 kockát találtunk Bergenben, így a kocka felfedezése önmagában nem túl meglepő, ez a kocka viszont különös darab” – írták a norvég régészek honlapjukon.

A normális kockákon csak hat szám található, jellemzően 1-től 6-ig terjedően. „A Vågsbunnenből származó kockán viszont két ötös és két négyes van, az egyes és a kettes helyett. Ezért nagyon valószínű, hogy csalásra használták valamilyen játékban" - írták a régészek. Nem világos egyelőre, hogy pontosan hogyan lehetett csalni. Elképzelhetőnek gondolják, hogy egy olyan szerencsejáték volt, ahol a 4-es vagy 5-ös dobás kedvezőnek számított, de az egy és a kettő szerencsétlennek.

Egy másik elmélet szerint viszont ezt a kockát egy olyan játékhoz szánták, amelyen nincs egyes és kettes oldal, de valamiért kettő kell négyesből és ötösből. Azonban sokkal valószínűbbnek tartják a régészek, hogy az előbbi elmélet az igaz. Egyébként Bergenben 1276-ban betiltották a fogadásokat, de ez valószínűleg kevés embert érdekelt…  

Címkék: középkor, Norvégia
https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/51325/pics/lead_800x600.jpg
középkor,Norvégia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?