Blogolj!

Legendás magyar fegyverek (XIV. rész): a Vécsey kézigránát


A 42 M. kézigránát. Forrás: RegMilHun

Horthy századosának fejlesztése túlélte a világháborút és a különböző rendszerváltozásokat.

Nem tudni miért, de valami oknál fogva a magyar fejlesztésű kézigránátok a világ élvonalába tartoztak már a ’30-as években. Cikkünk főszereplőjének elődjét, a 31 M. gránátot már a következő évben rendszeresítette a svájci hadsereg, míg a Vécsey kézigránátot nemcsak gyártották a hegyekkel tűzdelt ország lakói, hanem egyes szakértők azzal ismerték el, hogy olasz előzményekről beszélnek, pedig egyszerűen csak azonos igények jelentek meg, valamint létezett olasz-magyar együttműködés a fegyverzet terén.

A 36 M.A 36 M. kézigránátot Vécsey Zoltán százados tervezte, ezért is hívják sokan csak „Vécsey-gránátnak”.  Egyszerre rendszeresítették a 37 M. kézigránáttal, de több maradt meg a Vécseyből, és ezt használták a háború után is, így valószínűleg elégedettebbek voltak a típussal a döntéshozók.

A nyél nélküli kézigránát szállító biztosítékát ki kellett húzni dobás előtt, majd miután elhajították a dobóbiztosíték repülés közben levált, és becsapódáskor egy csapódó gyújtó robbantotta fel az egész szerkezetet. Ez előnyös volt olyan szempontból, hogy az ellenség nem dobhatta vissza, de harcjárműbe nem lehetett bedobni, utcai harcokban sem volt előnyös.

Ezért 1942-ben Vécsey Zoltán újabb kézigránátot dolgozott ki. Ennek már fanyele és késleltetett gyújtója volt. Ez kiegészítette a 36 M-et.

Élesítés előtt a fejrészt lecsavarták, és a nyélből kinyúló csőbe helyezték a gyutacsot, majd a fejrészt visszacsavarták. A biztosíték textilszalagját a biztosító fémzárat elszakítva letekerték a nyélről a dobás előtt, majd kihúzták a biztosítószeget. Ezután vagy lendítéssel, vagy a fejrészt a dobás előtt meghúzva lehetett működésbe hozni a szerkezetet, az előbbi akkor volt hasznos, ha például ablakon dobták be.

 A 42 M. gránátot kis módosítással 1948-tól újból gyártották, és nem cserélték le szovjet típusra. Az ’50-es években többször módosították, de még a rendszerváltozás idején volt belőle a raktárakban.

Cikkünk megírásákor támaszkodtunk a Regia Militia Hungarorum cikkeire. Köszi, Tibor!

1
https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/50929/pics/lead_800x600.jpg
hidegháború,II. világháború,Legendás magyar fegyverek,Vécsey kézigránát
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Friedmann Benjamin 2018-10-14 17:07:56
1978-ban, mint utásztiszt, a Fekete Szeptember terror szervezet arzenáljában találtam vagy 4O darab 1958-as gyártmányu gránátot, valószinü hogy "ajándékba" kapták a segítő Népi Demokráciától--Az IDF-ben senki sem ismerte...szabályszerint egyrakásra kellett volna megsemmisíteni azokat, de Én inkább fedezékböl, lőállásból dobáltam egyenként a célként felállított vashordó felé.. mindegyik elsült..
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?