Blogolj!

Újra a Dunát szeli a legendás hadihajó


Fotó: Wikipédia

A Lajta monitor a legrégebbi úszóképes folyami hadihajó az Osztrák-Magyar Monarchia korából, csupán néhány évvel a kiegyezés után készült.

Az SMS Leitha (magyarul: Lajta) 1871-től 1921-ig volt hadihajó, részt vett az I. világháború küzdelmeiben, sőt 1914. augusztus 12-én a fedélzetén esett el a Császári és Királyi Haditengerészet első hősi halottja a Nagy Háborúban: Huj János.

A világháború után az Antant leszerelte, a csupasz hajótestet elárverezték, és ezt követően Magyarországon elevátorhajóként, azaz "önálló helyváltoztatásra képtelen, úszó munkagépként" használták évtizeden keresztül, például Sztálinváros, a paksi atomerőmű, a nagymarosi vízmű építésénél.

1992-ben védetté vált, majd a Hadtörténeti Múzeum tulajdonába került, 2009-ben megkezdték felújítását 2010 augusztusára pedig úgy nézett ki, mint 1887-ben, és ettől kezdve múzeumhajóként üzemel.

Most a Magyar Honvédség megalakulásának 170. és az I. világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából a Lajta újra útnak indul, és a Duna négyszáz kilométeres magyarországi szakaszán 11 város kikötőjében köt majd ki és várja látogatóit. A múzeumhajón korabeli fegyvereket, felszereléseket, egyenruhákat és egy első világháborús kiállítást is meg lehet tekinteni - ígéri a múzeum. 

"A Lajta Monitor Múzeumhajó április 3. és május 21. között lesz megtekinthető a vidéki városokban. Minden helyen hétfőtől vasárnapig 9 és 18 óra között lesz megtekinthető a kikötőkben. A múzeumhajó első állomása Győr lesz, majd Komárom, Esztergom, Visegrád, Vác, Szentendre, Százhalombatta, Dunaújváros, Paks, Baja és Mohács kikötőjében lesz megtekinthető a Lajta Monitor" - olvasható a HM HIM közleményében.

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/50636/pics/lead_800x600.jpg
1848-1849-es szabadságharc és forradalom,I. világháború
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?