Blogolj!

Így öltözött „vörös rongyokba” Budapest


A Tanácsköztársaság 133 napjának első és – a kommunisták szándékai ellenére – utolsó csúcspontja volt 1919. május elseje, amikor szó szerint vörösbe „öltöztették” a várost.

„Tetemre hívom itt a Duna partján a magyar fővárost: ez a város megtagadta ezeréves múltját, ez a város sárba tiporta koronáját, nemzeti színeit és vörös rongyokba öltözött. Ez a város börtönre vetette, kiüldözte a hazából annak legjobbjait és egy év alatt elprédálta összes javainkat”

– fogalmazott Horthy Miklós, a Nemzeti Hadsereg fővezére pontosan egy évvel azt követően, hogy Károlyi Mihály kikiáltották a (nép)köztársaságot.

A Tanácsköztársaság 133 napjának első – és a kommunisták szándékai ellenére – utolsó csúcspontja volt 1919. május elseje, amikor szó szerint vörösbe „öltöztették” a várost. A propaganda csúcsra járatták, hogy a „munka ünnepét” méltóképpen ünnepelhessék, és persze azért, hogy ellensúlyozzák az április közepén megindult sikeres román támadás hírét.

„Vörös a pályaudvar, vörös, a Lánchíd, Margit híd, Erzsébet híd, vörös a Liget, vörös a Vár, vörös a Vérmező, ennek a nagyvárosnak minden íze, porcikája. […] Marx, Engels, Lassalle, Lenin gigászi méretű fehér gipszszobrai tündökölve ragyognak ki a pompa vörös tengeréből”

– írta az Est másnap (idézi: Bödök Gergely, Rubicon 2017/10). És valóban, a szobrokat, az emlékműveket eltakarták, de hosszú időre ez lett az utolsó ilyen május elseje: a rendet helyreállító Nemzeti Hadsereg után egészen 1945-ig nem ünnepelték hasonló grandiózussággal a „munka ünnepét”.

A fotókat a Fortepan gyűjteményéből válogattuk, köszönet munkájukért:

Tagadhatatlan, hogy plakátok terén születtek értékes alkotások

Miután a proli láncát ledobta, barátja, az alkohol kapta meg.

Villamos a Ferenciek terénél

Ugyanott: Marx és a proletárforradalom

Május elsején az Andrássy úton, az Operánál

133 nap után végül a vörösből hulló csillag lett. Lezuhant UFAG gép

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/50123/pics/lead_800x600.jpg
1919,Tanácsköztársaság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?