Blogolj!

Háromszáz év közigazgatása a falakon


…helyesebben a korábbi plakátokkal együtt már ezer évé. A Csongrád Megyei Kormányhivatal új tablói csemegét jelenthetnek a helytörténet iránt érdeklődőknek.

A Csongrád Megyei Kormányhivatalban – szerintem szinte egyedülálló módon – kifejezetten törődnek a múlt bemutatásával. Hozzájuk köthető a rettegett párttitkár, ifj. Komócsin Mihály dolgozószobáját felidéző Pártkontroll emlékszoba, de a néhány hete megrendezett, kifejezetten jól sikerült, „Pártkontroll Pol Pot megyében” vetélkedő is ide kapcsolódik.

A szobával egy időben nyitották meg a Csongrád megyei közigazgatás történetéről szóló kiállítást, ITT írtam róla egykoron. Most ezt a tárlatot folytatták négy tablóval, amelyek az 1730-as évektől napjainkig mutatják be Csanád, Csongrád vármegyék, Szeged, Hódmezővásárhely városok történetét, a közigazgatás kiemelkedő személyeit: országgyűlési képviselőket, polgármestereket, fő- és alispánokat.

– Azt gondolom, hogy a mai kor közigazgatása valamiféle párhuzamot tud mutatni az 1848-as események utáni közigazgatással. Mi magyarok mindig is szerettünk történelmi példákban beszélni, és talán nem túlzás azt mondani, hogy az elmúlt esztendők közigazgatási átalakításai, reformjai picit igyekeznek felnőni azokhoz a nagy ívű változásokhoz, amelyeket a 170 évvel ezelőtti események után a magyar államszervezés megélt – fogalmazott Juhász Tünde kormánymegbízott.

Marjanucz László, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára beszélt magukról a tablókról és a közigazgatás érintett korszakairól. A nemesi vármegye 1232-től lényegében 1848-ig változatlanul fennmaradt: ezek nemcsak önkormányzati feladattal bírtak, hanem mint a nemzeti önállóság bástyái is működtek a Habsburg királyok alatt. A főispánok elsősorban az államot képviselték, míg a tisztikar élén álló alispánok közvetítették az állami közigazgatást.  Több személyt kiemelt, mint a Batthyány-kormány miniszterét Klauzál Gábort, Idősebb és ifjabb Návay Lajost, valamint a választójogért küzdő Justh Gyulát.

A kiállítás – a korábbi tablókhoz hasonlóan – a megyei kormányhivatal szegedi központi épületének harmadik emeleten található meg.  

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/49933/pics/lead_800x600.jpg
Csongrád megye,Juhász Tünde,Marjanucz László
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?