Blogolj!

Aki saját gyermekek helyett egy bajnoknemzedéket nevelt fel


A 85 éve elhunyt Komjádi Béla háborús sérülései miatt nem alapíthatott családot: a vízilabda lett az élete.

„Ne vitatkozzál sem a bíróval, sem a társaiddal, sem az ellenfél játékosaival. Mert ha a bíróval vitatkozol, az kiállít, ha a társaiddal, az egyenetlenséget okoz, ha pedig az ellenféllel veszekszel, ő gólt dob, amíg te beszélsz" – Komjádi Béla tanácsa a vízilabdázóknak.

Vitéz Komjádi Béla – hívhatták volna így is, ha történetesen nem izraelitának születik, hiszen elnyerte az I. világháborúban az I. osztályú Ezüst Vitézségi érmet. A Komi bácsinak becézett sportoló számára 1914 több ok miatt vízválasztó: egyrészt ebben az évben kezdett el az úszás (amiben egyébként sikeres volt) mellett vízilabdázni az MTK színeiben, másrészt az ezt követő vérzivataros években vált hadirokkanttá, térdét, combját átlőtték, teste szilánkokkal volt tele.

1916-ban hadrokkantként lábadozott a Császár-fürdőben, amely ma a nevét viseli. Ekkor találta meg életcélját, rájött, hogy a gyermekekből fogja kinevelni a jövő úszó, vízilabdázó nemzedékét. Létrehozta az MTK gyermekcsapatát, de egy (vagy mások szerint két) évvel később átigazolt a III. kerületi TVE-be, és vitte magával csemetéit. Az ok prózai volt: szeretett volna az MTK focimeccseire jegyeket kérni a tanítványainak, de nem adott a vezetés.

1923-ban és 1924-ben a harmadik kerületeikkel verte meg a nagy rivális FTC-t. Több tisztséget betöltött közben. 1919-ben a Magyar Úszó Szövetség titkáraként a vízilabdásokért vállalt felelősséget, néhány évvel később a szervezet főtitkári székét foglalta el.

Az 1924-es olimpián – hosszas küzdelem után – megverték a legyőzhetetlennek hitt briteket, de többre nem maradt erejük: ötödikként zártak Párizsban. Közben két Európa-bajnoki címet (1927, 1928, 1931-ben nem ő volt az edző) szerzett meg a csapattal, de nyolc évvel később már nem hibáztak, ugyan alig bírták előteremteni a kiutazáshoz szükséges költséget, mégis elmentek Los Angelesbe, és megnyerték az olimpiai bajnoki címet: a nemzeti válogatott kilenc aranyából ez volt az első.

Nem sokáig élvezhette a sikert. 1892. március 15-én született, ugyanezen hónap 5. napján hunyt el 1933-ban agyvérzésben. Még ekkor is csak 40 éves volt. Koporsóját a játékosai vitték vállukon.

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/49470/pics/lead_800x600.jpg
Komjádi Béla,olimpia,sport,úszás,vízilabda
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?