Legendás magyar fegyverek (X. rész): a FUG

Tóth Marcell

„Ez a FUG!” – kommentelték egyesek, mikor meglátták a PSZH-ról szóló cikkünket. Ez viszont végre tényleg a Felderítő Úszó Páncélgépkocsi lesz.

Igen, tartottunk egy kis szünetet. Nem volt szándékos, de így alakult, nem jutott időnk a napi aktualitások mellett a heti hagyománnyal törődni.

No, de vissza kedvenc fegyvereinkhez, a FUG, azaz a Felderítő Úszó Páncélgépkocsi egy tőről fakad a PSZH-val, 1960-ban jött a felkérés a fejlesztésre, majd 1961-ben megkezdődött az a munka, amelynek köszönhetően több intézet konstruktőreinek együttműködésével, az összkerékhajtású D-344 katonai tehergépkocsi alapjain megszülethetett az új harcjármű. Az úszótestet az óbudai hajógyár, akkori nevén a Gheorgiu Dej Hajógyár végezte, és 1962 februárjára vaslemezből dolgozva be is fejezték a kért munkát.

FUG a szegedi hadiparkban.

A gyártás 1963 augusztusában Győrben kezdődött meg. 4-13 milliméteres páncéllemezek védték a személyzetet, és egyenként mindig meg is lőtték a lemezeket az átadás előtt, így garantálva a minőséget. A jó terepjáró képességekkel rendelkező típus műúton elérte a 100 lóerős motorral, hatfős személyzettel a 87 kilométer/óra sebességet, és azt sem okozott gondot, ha közben útba esett a Duna (vagy útba esett VOLNA a Pó), mert akkor hajócsavarra váltva kelhettek át a FUG-gal. Ennek ellenére a gyártási időszakának második felére elavulttá vált a jármű, és a megbízhatóságával sem voltak elégedettek. azonban nem cserélték le, hiába készültek újabb tervek.

Összesen 2300 darab készült belőle 1979-ig, de ebből 1576 (más adatok szerint: 1574) darab Csehországba, Lengyelországba került, valamint az NDK és Irak is rendszeresítette. Itthon a Magyar Néphadsereg, a rendőrség és a határőrség használta.

(Fotó: Wikipédia, szerző. Borítókép: Totalcar)

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/49432/pics/lead_800x600.jpg
Felderítő Úszó Páncélgépkocsi,FUG,hidegháború,Legendás magyar fegyverek,Magyar Néphadsereg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?