Blogolj!

Legendás magyar fegyverek (X. rész): a FUG


„Ez a FUG!” – kommentelték egyesek, mikor meglátták a PSZH-ról szóló cikkünket. Ez viszont végre tényleg a Felderítő Úszó Páncélgépkocsi lesz.

Igen, tartottunk egy kis szünetet. Nem volt szándékos, de így alakult, nem jutott időnk a napi aktualitások mellett a heti hagyománnyal törődni.

No, de vissza kedvenc fegyvereinkhez, a FUG, azaz a Felderítő Úszó Páncélgépkocsi egy tőről fakad a PSZH-val, 1960-ban jött a felkérés a fejlesztésre, majd 1961-ben megkezdődött az a munka, amelynek köszönhetően több intézet konstruktőreinek együttműködésével, az összkerékhajtású D-344 katonai tehergépkocsi alapjain megszülethetett az új harcjármű. Az úszótestet az óbudai hajógyár, akkori nevén a Gheorgiu Dej Hajógyár végezte, és 1962 februárjára vaslemezből dolgozva be is fejezték a kért munkát.

FUG a szegedi hadiparkban.

A gyártás 1963 augusztusában Győrben kezdődött meg. 4-13 milliméteres páncéllemezek védték a személyzetet, és egyenként mindig meg is lőtték a lemezeket az átadás előtt, így garantálva a minőséget. A jó terepjáró képességekkel rendelkező típus műúton elérte a 100 lóerős motorral, hatfős személyzettel a 87 kilométer/óra sebességet, és azt sem okozott gondot, ha közben útba esett a Duna (vagy útba esett VOLNA a Pó), mert akkor hajócsavarra váltva kelhettek át a FUG-gal. Ennek ellenére a gyártási időszakának második felére elavulttá vált a jármű, és a megbízhatóságával sem voltak elégedettek. azonban nem cserélték le, hiába készültek újabb tervek.

Összesen 2300 darab készült belőle 1979-ig, de ebből 1576 (más adatok szerint: 1574) darab Csehországba, Lengyelországba került, valamint az NDK és Irak is rendszeresítette. Itthon a Magyar Néphadsereg, a rendőrség és a határőrség használta.

(Fotó: Wikipédia, szerző. Borítókép: Totalcar)

2
https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/49432/pics/lead_800x600.jpg
Felderítő Úszó Páncélgépkocsi,FUG,hidegháború,Legendás magyar fegyverek,Magyar Néphadsereg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Istvan Zoltan válasza: Istvan Zoltan bejegyzésére 2019-07-31 22:45:41
Nos oké !! A hirtelen feltörő múlt egy picit lazábbra vette a nyelvtant,,,Tehát a """ Velem utazott,csonakázott "".. helyesen hosszú ÓÓÓÓ-val ,vagyis ,csónakázott...Még mielőtt valaki szóvá tenné.
Aztán ,hogy olvasom ,ez az 1 hozzászólás érkezett,azért jó volna tudni ,hogy olvassa -e valaki ezt a Blogot ,aki (k),1974-1976-ban voltak katonák Tatán ,az ezrednél .! Szállító század-( Szalai Gy.örgy )- , Hírszázad -( Kiss L.szds .)-előnyben....De a karbantartó szakasz-( Takács Fhgy,Russo Főtörzs)- is játszik
Válaszolok
Istvan Zoltan 2019-07-27 13:23:34
Hahóóó !! De Jóóó Én is ilyen F.U.G-ot vezettem 1974-76-os katona időmben Pontosabban központ F.U.G.-ot .Velem utazott,csonakázott a törzsfőnők hadgyakorlatok idején,de volt hogy az ezred parancsnok is a fülkében kapaszkodott ,hogy be ne verje a fejét ,,,Szép emlékeim fűződnek ehhez a járműhöz.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?