Blogolj!

A függetlenség és egy meg nem valósult álom ünnepe: 140 éves Bulgária


A Szófiába bevonuló oroszok

…mármint az a balkáni ország, amit ma ismerünk.

1876 májusa. Felkelés Bulgária közepén az oszmán uralom ellen. A törökök leverik a lázadást. 12 ezer halott – jelentette a brit konzul, és a lapok, a politikusok csak annyit mondtak, ez nem más, mint

a bulgáriai iszonyat.

Így kezdődött a bolgárok számára az az elsősorban oroszok és törökök között vívott balkáni háború, amelynek köszönhetően majdnem kijutott Szentpétervár a Földközi-tengerhez.

A mai nap mégis nemzeti ünnep Bulgáriában: 140 éve a San Stefanó-i békeszerződéssel nyerte vissza az önállóságát, s jött létre a balkáni nép harmadik állama. A VII. században a félszigetre érkező csuvas török nyelvet beszélő nomád csoport nem volt olyan szerencsés, mint a magyar: a népnév ugyan megmaradt, de feloldódtak a szláv tengerben.

De vissza a XIX. századhoz: nem először próbálkoztak a felkeléssel a bolgárok. Csak az előző fél évszázadban legalább négyszer robbantottak ki fegyveres harcokat, hogy a különböző tervekről ne is beszéljünk. Akartak együttműködni a szerbekkel – Tito nem a semmiből merítette az ötletét, mikor Jugoszláviába akarta olvasztani Bulgáriát. Ennél is érdekesebb, hogy felmerült egy közös Török-Bolgár Monarchia elképzelése, a szultán lett volna egyben a cár is, de végül Ausztria-Magyarország és a kiegyezés lekoppintásából sem lett semmi.

Az 1877-es budapesti osztrák-orosz megállapodásból viszont igen, mert ennek köszönhetően az oroszok átkelhettek a Dunán, júniusban elérték a Sipka-szorost, és a törökök hősies védekezése ellenére 1878 januárjában már Szófiában jártak, majd március 3-án megkötötték az említett San Stefanó-i békét.

Bulgária San Stefanó és Berlin után

Létrejöhetett az autonóm bolgár fejedelemség a mainál sokkalta nagyobb területekkel: a Dunától az Égei-tengerig, Macedóniától a Fekete-tengerig. Az öröm korai volt, néhány hónappal később Bismarck és Andrássy Gyula aktív bábáskodásával a berlini kongresszuson visszaszorították az oroszokat, ami nem mást jelentett, mint azt, hogy Bulgária csupán területei egyharmadát tarthatta meg, Macedónia visszakerült közvetlenül a törökökhöz, a szerbek megszerezték Pirot városát, Kelet-Rumélia pedig autonóm tartomány lett az Oszmán Birodalmon belül, de alig egy évtizeddel később, 1885-ben végül egyesülhetett Bulgáriával a déli rész.

A teljes függetlenséget csupán 1912-ben érték el, de a San Stefanó-i álom csak három rövid évig létezett: 1941 és 1944 között a balkáni állam görög és szerb Macedóniát/Makedóniát is megszállhatta.

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/49398/pics/lead_800x600.jpg
Bulgária,Oroszország,Oszmán Birodalom
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?