Blogolj!

Szeptemberben kiemelhetik a Tiszából a szegedi tankot!


Nyugalom, ez a kép még csak egy illusztráció...

Csak annyit szeretnék mondani: hegy helyett T-34-est Szegednek!

Még egy helyi hírportálnál, a Szegedmánál írtam meg tavaly júliusban, hogy kiemelhetnek egy T-34-es harckocsit a Tiszából. Akkor beszámoltam róla, hogy már az 1970-es évek vége óta ismert a páncélos helye, készült róla szonárkép, sőt, az utóbbi másfél évtizedben többször felmerült, hogy a szovjet harckocsit kiemelhetnék a folyómederből.

Akkor annak apropóján írtam az ügyről, hogy a Szegedi Hadipark vezetője, Király Nikolász Lázár János országgyűlési képviselőtől, minisztertől kért segítséget a kiemeléshez szükséges egyes engedélyekhez jutás gördülékenyebbé tételéhez. A gyűjtő abban az időszakban azzal számolt, hogy már 2017-ben kiemelhetik a tankot. 

A Délmagyar friss cikkéből kiderült, hogy azóta kevés előrelépés történt, még mindig csak négy engedéllyel rendelkeznek, ahogy 2017 júliusában, és nem meglepő módon a határidő is módosult, 2018 szeptemberében lehet megfelelő a vízállás a tank megmentéséhez. Anno még többféle kiemelési mód került szóba, most úgy tűnik, csak a legdrágább a megfelelő, a művelet - az önkéntesek segítsége ellenére - 3-4 millió forintba kerülhet. A tervek szerint egy uszályt használnának a kiemelésre, amit teleszivattyúznának vízzel, és úgy erősítenék a búvárok a tankhoz a drótköteleket. Ezt követően kiszivattyúznák a vizet, és a felhajtóerő által megmozdított tank kiszabadulva hét évtizedes fogságából kivontatható lenne a partra.

A Magyar Néphadsereg egészen az 1980-as évek elejéig használta a T-34 kései modifikációját, amelyet 85 mm-es löveggel szereltek fel. Király Nikolász abban bízik, hogy ez egy korábbi változat lesz, amelyet még a 76 mm-es ágyúval láttak el. Annyi bizonyos az eddigi információk szerint, hogy nincs csőszájfék a lövegen, így vagy T-34-es harckocsi, vagy Szu-85 páncélvadász található a mélyben. A II. világháború alatt 35 119 darab T-34/76, 29 430 T-34/85 és 2050 Szu-85 épült.

Címkék: harckocsi, tank
https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/48116/pics/lead_800x600.jpg
harckocsi,tank
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?