Blogolj!

Legendás magyar fegyverek (VIII. rész): a Frommer pisztolyok


Frommer 1937 M.

Frommer Rudolf a tőzsde helyett a fegyvereket választotta. Jól döntött: tervei világhírűvé tették őt.

Frommer Rudolf pisztolyai mindkét világháborúban a magyar katonákat szolgálták. A 28 éves Frommer 1896-ban került a Fegyver és Gépgyár Rt-hez, azaz a FÉG-hez. (1935 után: Fémáru-, Fegyver- és Gépgyár Rt.) A magyar feltalálót mi sem jellemzi jobban annál, hogy nevére több mint száz szabadalmát jegyezték be Európa különböző államaiban, miközben gépészmérnök végzettséggel nem rendelkezett, a harmadik X után tanult bele a fegyverfejlesztés szakmájába egy olyan pénzügyi szakemberként, aki mellesleg még szépirodalmi munkákat is írt.

Első szabadalmaként jegyezték be az „önműködően felhúzható és töltő, valamint biztonsági szerkezet lőfegyverek számára”, erre épültek a későbbi Frommer-pisztolyok. 1901-ben mutatta be első, hosszú csőhátrasiklásos rendszerű pisztolyát, amelyet markolatba épített tárral tervezett, és nyitott zárhelyzetben felülről, töltőléccel kellett tölteni.  Saját, 7,65 mm-es űrméretű lőszert is tervezett hozzá, de a későbbi típusoknál ezt már az elterjedtebb Browning töltényre cserélte fejlesztését. A kilenclövetű fegyver lövedékei 4,67 grammosak voltak. Ebből és 1906-ban gyártott kisebb méretű változatából azonban keveset készíthettek, az 1910-es átalakítás utáni változat vált elterjedtebbé. Külföldi lapok szerint „szörnyű formája ellenére” viszonylag jó fegyvernek számított.

Még elterjedtebbé vált azonban a 1919 M. (mintájú) néven ismert a hétlövetű Frommer Stop, amelyet 1911 után mutattak be, és már 1912-ben rendszeresítették az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregénél, valamint a rendfenntartó erőknél. 7,65-ös és 9 mm-es Browning-lőszerrel is gyártották a Frommer Stopot, amely ismertté tette a magyar tervező nevét.

A honvédség ugyan megtartotta a Stopot, de a fejlesztés nem állt le az üzemben. Egyrészt gyártották civilek számára a Liliputot, másrészt pedig elkészült ennek nagyobb változata, amely 1929 M. néven rendszeresítésre került a magyar hadseregnél. A Stopnál olcsóbb, kevésbé bonyolult tömegzáras, reteszeletlen rendszerű pisztolyból mintegy 50 ezret készítettek hét év alatt, elődjéhez hasonlóan hét lőszer fért tárába.

1929 M. Frommer pisztoly

A zsidó származású Frommer szerencsére nem érte meg azt a pillanatot, amikor a náci Németország rendszeresítette utolsó fegyverét. A 29 M.-nél is egyszerűbbé tett 37 M. pisztolyból mintegy 160-200 ezer darabot gyártottak 1943-ig. Darabjáért 55 pengőt fizetett a Honvédelmi Minisztérium, de egy idő után csökkent a rendelés mértéke.

A kihasználatlan gyártókapacitás miatt a FÉG 1941-ben a németeknek is felajánlották a típust, akik nagy örömmel rendeltek belőle a Luftwaffe katonáinak: a háború végéig 86 ezer darabot szállítottak nekik Budapestről. A Magyar Királyi Honvédség 9 mm-es lőszerrel használta, a németek viszont 7,65-össel kérték, ezen kívül még néhány apróságban különbözött a két változat.

A Frommer pisztolyokat használták a háború után, de az ezt követő fegyvereknek már csak a gyártási helyük volt Magyarország, valójában szovjet, német stb. minta alapján készültek.

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/48109/pics/lead_800x600.jpg
Frommer Rudolf,Legendás magyar fegyverek,pisztoly
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?