Blogolj!

50 éve volt a vietnami háború fordulópontja


A Tết-offenzíva hatalmas északi-vietnami veszteségekkel és vereséggel zárult, mégis az amerikaiak jöttek ki belőle rosszul.

„Emberek százezrei halnak meg ezen a Földön minden percben. Százak, ezrek, tízezrek élete vagy halála keveset számít, még ha a honfitársainkról van is szó” – ezeket a szavakat Vo Nguyen Giap, egykori történelemtanár, az észak-vietnámi hadsereg főparancsnoka, a „vörös Napóleon” mondta 1969-ben. Nem tudni, hogy mennyi köze volt a Tết-offenzíva kiterveléséhez, egyesek szerint az ő munkája, mások arra hívták fel a figyelmet, hogy csak a hadművelet végrehajtására tért vissza magyarországi gyógykezeléséről.

A vietnami holdújév (erről is kapta a nevét az offenzíva) utánra időzített támadást elméletileg 1968. január 31-én indították volna meg, gyakorlatilag viszont a Vietkong 5. számű körzetének egységei egy nappal korábban megkezdték hadműveleteiket, mert nem értesültek a hadművelet 24 órával történő elhalasztásáról. Előfordult az is, hogy dél-vietnami egyenruhába öltözve próbáltak behatolni, de ennek ellenére gyakorlatilag mindenhol visszaverték őket vagy az amerikaiak, vagy a déliek.

Másnap összesen körülbelül 70 ezer kommunista gerilla indította meg támadását több mint száz dél-vietnámi város és falu ellen. Az elképzelés az volt, hogy az amerikaiakat megpróbálják támaszpontjaikon tartani, miközben lerohanják a városokat, ahol felkeléseket robbantanak ki. Azonban néhány napon belül szinte mindenhol megállították az offenzívát, csupán néhány településen, mint a fővárosban, Saigonban, vagy Huéban küzdöttek a felek. A lakosságban is csalatkoztak, komoly felháborodást váltott ki, hogy az ünnepekre időzítették a támadást, valamint a legyilkolt civilek ezrei sem segítették a szimpátia kialakítását.

Halott Vietkong harcos Saigonban

Az egy hónapig tartó Tết-offenzíva látszólag kudarcba fulladt: az észak-vietnaiakat mindenhol visszaverték, s miközben kevesebb mint ötezer amerikai és dél-vietnami katona halt meg, a „vörös Napóleon” csapatai több tízezres veszteséget szenvedtek. Javult az amerikai harci morál is, a katonák végre valódi ellenfelekkel, reguláris katonasággal csaptak össze, és nem orvlövészekkel, partizánokkal kellett küzdelmet felvenniük.

Az Egyesült Államokban viszont megdöbbenést váltott ki, hogy milyen szervezett támadásra képesek Vo Nguyen Giap csapatai. Csökkent a háború népszerűsége, s minden bizonnyal ennek hatására Johnson demokrata elnök nem jelöltette újra magát az elnökválasztáson, és leváltották az amerikai csapatok főparancsnokát, Westmoreland tábornokot. Az offenzíva után néhány hónappal, májusban tárgyalóasztalhoz ült Észak-Vietnam, Dél-Vietnam és az Amerikai Egyesült Államok, ami előbb 1972-ben megegyezéshez, majd 1975-ben Dél-Vietnam bukásához vezetett.

Források: Múlt-kor, Vietnami háború blog, Wikipédia

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/47950/pics/lead_800x600.jpg
Vietnam,vietnami háború
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?