Blogolj!

Legendás magyar fegyverek (VII. rész): a PSZH


...azaz Páncélozott Szállító Harcjármű. A „nyuszibuszt” még háborús körülmények között is kipróbálták, de szerencsére nem a Magyar Néphadsereg katonáinak kellett betörni a ljubljanai medencén keresztül a Pó-síkságra.

Gyakorlatilag megmentette a ’60-as évek elején majdnem bezárásra ítélt magyar gépjárműipart a D-944 PSZH. A műúton, terepen, vízben is bevethető páncélozott szállító harcjármű prototípusa 1966-ban készült el, majd a hibák kijavítása után az 1970-től 1979-ig sorozatban gyártották a D-442 FUG (Felderítő Úszó Gépkocsi) alapján készített típust, összesen 2848 példány gördült le a gyártósorról. A PSZH-nak készült parancsnoki, mentő és atom-, biológiai- és vegyi felderítő, és többféle exportváltozata.  A típust rendszeresítette a Magyar Néphadsereg, a Határőrség, a Német Demokratikus Köztársaság (1363 darab), Irak (150 darab), Csehszlovákia, és Dél-Jemen (az NDK által katonai segélyként küldve).

A kilenc fő szállítására alkalmas, 6,7 tonna önsúlyú, 7,5 tonna harci tömegű, gumikerekű PSZH-t kezdetben egy 20 mm-es gépágyúval felszerelt öntött toronnyal kívánták gyártani, de ezt nem tudták sorozatban készíteni, így a nyolcadik legyártott járműnél áttértek a szabványtoronyra és a 14,5 mm-es KPVT géppuskára, amely mellé párhuzamosítva KGKT 7,62 mm-es géppuskát szereltek.

A gyártást a Rába végezte, a 100, majd a továbbfejlesztés után 110 lóerős Csepel dízelmotor a desszanttértől elválasztva, hátul kapott helyet. Két üzemanyagtartálya összesen 180 liter gázolajat fogadott be, így hatótávolsága elérte az 500 kilométert. Maximális sebessége műúton meghaladta a 80 kilométer/órát, vízben viszont csak ennek kilenced részét tudta elérni. A PSZH tornyára szerelték az R113 rádió antennáját. A járműveket felszerelték infravörös éjjellátó berendezéssel, valamint teljes körű atom-, biológiai- és vegyi védelmet biztosítottak. A szállított katonák menetközben is tüzelhettek, ha lenyitottak egy kis ablakot, a páncélzat maximális vastagsága 14 mm volt.  

A típust a honvédek becézték nyuszibusznak, panninak, pöszkének, és egészen az 1990-es évekig rendszerben tartotta a Magyar Honvédség. Pedig üzembiztonsága koránt sem volt tökéletes, ezen felül az 1979-től tíz éven át tartó iraki-iráni háborúban az is kiderült, hogy támadásra alkalmatlan a vékony páncélzat miatt, csupán beásva, védelemben lehetett valamire használni.

Ma az országban több helyen láthatunk kiállítva PSZH-kat, a nyitóképet a Szegedi Hadiparkban készítettem.

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/47690/pics/lead_800x600.jpg
hidegháború,Legendás magyar fegyverek,Magyar Néphadsereg,népköztársaság,PSZH
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?