Blogolj!

Elhunyt Bácskai Vera


A gazdaságtörténész a Petőfi Kör titkárának, Tánczos Gábornak az özvegye volt. A hazai várostörténet mellett a vállalkozások kialakulásával is foglalkozott.

2018. január 19-én, 87 éves korában elhunyt Bácskai Vera, a történettudományok doktora, az ELTE Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékének alapító tanszékvezető egyetemi tanára, professor emerita, a Hajnal István Kör - Társadalomtörténeti Egyesület alapító elnöke, az European Association for Urban History elnöke – jelentette be a Hajnal István Kör - Társadalomtörténeti Egyesület elnöksége .

A történész a Szovjetunióban tanult, ahol az újkor iránti érdeklődése a kevésbé átpolitizált középkor irányába változott, szakdolgozatát Dózsa Györgyről írta, ami későbbi kutatási területéhez, a mezővárosokhoz elvezette. 1953-tól tanársegéd az ELTE-n, 1956 után őt is Romániába hurcolják, mint Nagy Imrét és a mártír miniszterelnök köréhez tartozó férjét, Tánczos Gábort. Az 1960-as évek elejétől a fővárosi levéltár munkatársa, itt kezdett el foglalkozni a 18-19. századi Pest és Buda társadalomtörténetével, majd vetette azt össze más városokéval. Az 1970-es évektől többször vehetett részt nyugati konferenciákon, elsősorban az angolszász történetírás hatott rá. Az 1980-as években csatlakozott a vállalkozáskutatással foglalkozókhoz, ő a hazai előzményeket kutatta fel.

1963-tól kandidátus, 1982-től a tudományok doktora (mai megfelelője: MTA doktora), 2001-től az ELTE professor emeritája.

Jelentősebb munkái: Városok és városi társadalom Magyarországon a XIX. század elején. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1988. A vállalkozók előfutárai. Magvető Kiadó, Budapest, 1989. Városok Magyarországon az iparosodás előtt. Osiris Kiadó, Budapest, 2002. Városok és polgárok Magyarországon I-II. kötet. BFL, Budapest, 2007.

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/47508/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?