Blogolj!

Legendás magyar fegyverek (V. rész): A fokos


Mi volt az a fegyver, amelytől a honfoglalás idején és az I. világháború lövészárkaiban is rettegtek, ha magyar kézben látták? A választ a címben találják.

Igazi fegyver- és munkaeszközről szól mai cikkünk: a fokos a magyarokat több mint ezer éve, az emberiséget pedig ennél is régebb óta kíséri el. Már az agyaghadseregéről ismert kínai császár, Csin Si Huang Ti korában is az ázsiai lovasok kedvelt fegyvere volt, később pedig több, a Kárpát-medencébe érkező nomádnép használta, így a hunok, az avarok és a magyarok is. Azonban a nomád népek mellett elterjedtek változatai a környékbeli szláv népek köreiben is.

A baltánál kisebb és könnyebb fegyver a megnyújtott fokáról kapta nevét, nyele általában hengeres. A honfoglalás után a középkor nehézpáncélosai között nőtt meg a fegyver jelentősége, mert a védett öltözet átütésére kifejezetten alkalmas eszközt találtak. A kurucok eszköztárában is ott találjuk a fokost – beleértve az egyszerű bujdosót és Thököly Imre fejedelmet.

A 18. században a francia mintára a birodalomban is létrejövő gyalogezredek közül Esterházyak alakulata használta továbbra is. Az 1848-1849-es szabadságharcban a nehéz- és lőfegyverek híján lévő nemzetőrök egy részét is fokossal szerelték fel, majd a következő évtizedekben a betyárok kezében vált ismét félelmetes halálosztóvá.

Úgy tűnt, ezt követően végleg a civilek világába száműzik a fokost, de mégsem így történt. Az I. világháborúban a pécsi 19. honvédgyalogezred katonái újból sikerrel alkalmazták a fegyvert a lövészárokharcban.   A felemelt fokosok nyomában betört fejű taljánok és átütött sisakok maradtak. Nagy Pál, a 40. hadosztály parancsnoka ennek hatására az egész hadosztályt fokosokkal szerelte fel. Maga az említett ezred pedig a fokosról nevezte el tábori újságját, sőt a korban divatos sapkajelvényeken is megjelent a fokossal a kezében küzdő 19-es baka.

Már a cikk megírása után futottam bele abba a hírbe, hogy a hadosztály adományozott IV. Károlynak is egy darabot, aki válaszában azt üzente: "Örömmel vettem át azt a harci díszfokost, amelyet Nekem a vitéz 40. honvéd hadosztály felajánlott. Az ádáz kézitusáknak az ellenségben félelmet keltő eme fegyvert, amelyet a hadosztály sokszor kipróbált, hőslelkű honvéd ezredei oly dicsőséges eredménnyel forgattak, rendületlen hűségetek jelének, a végleges győzelemre való hősi akarat jelképének tekintem."


A sorozat összes cikkét erre a LINKRE kattintva olvashatják!

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/46401/pics/lead_800x600.jpg
1848-1849-es szabadságharc és forradalom,fokos,honfoglalás,I. világháború,Legendás magyar fegyverek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?