Blogolj!

A második világháború Mohácsa képekben


A keleti fronton, a Don folyó partjánál védekezett a magyar királyi 2. honvédhadsereg 1943 januárjában. A Vörös Hadsereg támadása néhány nap alatt szétzúzta a magyar erők védelmét, miközben hatalmas veszteségeket szenvedtek a hadosztályok. A következő pár napban a hősökre emlékezünk - első alkalommal a Fortepan képeivel.

1942 elején német követelésre döntöttek úgy, hogy a magyar 2. hadseregnek a keleti frontra kell vonulnia. Wilhelm Keitel vezértábornagy (marsall) és Joachim von Ribbentrop német külügyminiszter eredetileg a teljes magyar haderőt kérte Bárdossy László magyar miniszterelnöktől. Ezt végül sikerült lealkudni egy kilenc könnyű hadosztályból, egy páncélos hadtestből és egy repülődandárból álló hadseregre, a későbbi 2. hadseregre.

Ha eddig azon az állásponton voltak velünk szemben, hogy ha mindenáron részt akarunk venni a háborúban, akkor részt vehetünk, úgy most 1941 végén az eddigi önkéntes részvételünkből egyszerre kötelességet csináltak” - fogalmazott Szombathelyi Ferenc altábornagy, vezérkari főnök a tárgyalások után.

Kijev: a a Prorizna sugárút felrobbantott épületei

 A "rendelkezésre álló hadianyag közül … a legjobbat kell adni" - nem igaz az a vád, hogy "meghalni küldték a katonákat". Az más kérdés, hogy a rendelkezésre álló hadianyag rosszabb volt a szovjetek felszereltségnél. Egyrészt hazánk csak 1938-ban kezdte meg a fegyverkezést, másrészt pedig a németek nem tartották az ígéreteiket, kevés, és nagyobb részt korszerűtlen fegyverzetet adtak át - főleg zsákmányolt anyagot.

Igyekeztek az ország területét egyenletesen terhelni katonaállítás terén. A mintegy 207 ezer fős hadsereg 20 százaléka volt nemzetiségi, jelentős számban szolgáltak benne fegyvertelen munkaszolgálatosok (származási, vagy politikai okokból).

Lengyelországon és Ukrajnán keresztül vitték ki a katonákat, vonaton utaztak, majd gyalog vonultak. Oda- és visszafelé is átvonultak általában Kijeven. A rombolás nem teljesen a háború műve: Sztálin 1941-ben felrobbantotta a fél belvárost, nem törődve a lakossággal.

A 2. hadsereg kiszállítását 1942 áprilisában kezdték meg, s a meginduló német támadás megindulása előtti napon fejezték be. A június 28-án nagy nyári német offenzíva célja a kaukázusi olajmezők és Sztálingrád elfoglalása volt.

A sárban is csak előre

Nyáron a hőséggel, ősszel a sárral kellett megküzdeni, s hamar, már a naptári ősz közepén lehullott a hó. 

A kiérkezést követően rövid harcok után a Jány Gusztáv vezérezredes vezette hadsereg kijutott a Don folyóhoz, de a nyár folyamán a három beékelődő szovjet hídfőből csak egyet tudott felszámolni. Nem rendelkeztek a csapatok elegendő téli ruhával, túlzottan kiterjedt frontvonalat kellett védeniük.

Lelőtt Il-2 Sturmovik és a magyar honvédek

Munkában a hadosztály vezérkara

Szovjet katonák magyar fogságban

Szövetségeseink

A nyár folyamán sok szovjet katona esett magyar hadifogságba, akiket jellemzően átadtak később a németeknek. Az európai arcok mellett rengeteg ázsiai volt az ellenséges sorokban, a birodalom minden szegletéből hoztak katonákat. 

A hadifogoly-tábor előtt német katonákkal álló ázsiai férfi viszont nem szovjet állampolgár, hanem japán. A magyar haditudósítókkal kivonuló főhadnagy, Sunji Sasamoto története nagyon izgalmas. Sasamotót állítólag a szerelem hozta Magyarországra, egy német nőt akart feleségül venni, de a náci III. Birodalom törvényei ezt nem engedték. Ezt követően hazánkba próbálta célját elérni, de hiába járt a Don-kanyarnál, végül egy kormányzói kitüntetéssel kellett beérnie. 

Haditudósító: kamerája a fegyvere

Sasamoto magyar kollégája munkában. Egy komplett haditudósító század vonult ki: újságírók, fotóriporterek, filmesek. Tapasztalataikról folyamatosan tájékoztatták az otthon maradtakat - igaz, ezekben a tudósításokban erőteljesen érződik a propaganda.

Horthy István gépének a roncsa

Az első hősi halottak már a nyári offenzíva idején elestek. A leghíresebb egyértelműen a kormányzóhelyettes, Horthy István főhadnagy. A tartalékos katonatiszt gépe augusztus 20-én dugóhúzóba került, és lezuhant. Vádolták ittassággal (reformátusként azonban nem ekkor ünnepelte a névnapját) és a németeket is vádolták miatta. Valószínűbb azonban a Reggiana Re 2000 típushibája, amely más, kevésbé tapasztalt pilóták halálát is okozta. Később, a kiugrási kísérlet idején nagy szükség lett volna a határozott férfira.

Rengeteg autó lerobbant, a szerencsésebbek szánon vonulhattak vissza és nem gyalog fagyoskodtak.

Lerobbant teherautók

A Vörös Hadsereg támadása 1943. január 12-én indult meg az urivi hídfőből mínusz 30 fokban. A szomszédos német, olasz és román hadseregekhez hasonlóan a magyar csapatok sem tudták kivédeni az offenzívát. 14-én a scsucsjei hídfőből is kitört az ellenség. Habár az első négy napban 132 harckocsijából 83-at elvesztett a szovjet hadsereg, mégis ekkorra már összeomlott a védelem.

Emlékmű a hösöknekA Dontól 100 kilométerre nyugatra szervezték újra a hadsereget, alig 64 ezer katona tért vissza a frontról. Többségüknek nem jutott méltó síremlék, s egy-egy családapát még évtizedekig vártak haza.

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/47035/pics/lead_800x600.jpg
2. hadsereg,2. honvédhadsereg,II. világháború,keleti front,magyar 2. hadsereg,Oroszország,szovjet
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?