Blogolj!

Elhunyt Tőkéczki László történész


Tavaly nyerte el a Széchenyi-díjat, a dualizmus és a két világháború közötti időszak politikusairól több kötete is megjelent.

A 66 évesen meghalt történész 1970-1972 között a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, 1972-1975 között az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult, majd történelem-német szakos tanári oklevelet szerzett. Előbb Budapesten tanított egy gimnáziumban, 1978-tól a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Kutatócsoportjához került, amely 1981-től az ELTE-n belül működött. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1985-től oktatott, 1989-ben docenssé nevezték ki.

A rendszerváltást követően a Hitel szerkesztője, majd a Valóság főszerkesztője lett. A magyar református egyház életében aktív szerepet vállalt, ezen kívül a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumi tagja és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat alelnöke is volt. 2014-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjével, 2017-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki.

Kutatta a magyar liberalizmus és magyar a konzervativizmus múltját és jelenét is. Tisza Istvánról és Vázsonyi Vilmosról önálló monográfiákat írt, de foglalkozott az 1867 és 1945 közötti időszak más jelentős politikusaival is, mint például Bethlen Istvánnal. 

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/46960/pics/lead_800x600.jpg
Tisza István,Tőkéczki László
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?