Blogolj!

110 éve született a Stasi leghírhedtebb vezetője


Erich Mielkét halála előtt ugyan bíróság elé állították, de végül egy berlini öregek otthonában hunyt el. A német lapokban csak NDK-s terrorfőnökként emlegetett kommunista politikus már a II. világháború előtt sem rettent vissza a gyilkosságok elkövetésétől.

„Én szeretek, szeretek mindent, minden embert”

 – ezeket a szavakat nem a dalai láma mondta, hanem Erich Mielke, aki a kelet-német állambiztonságot, a Stasit több mint három évtizedig irányította.

Mondhatni már születésekor eljegyezte magát a kommunista eszmével: Berlin Esküvő negyedében született, amelyet a sok marxista lakos miatt leginkább Vörös Esküvő néven emlegettek. Apja és nevelőanyja a Szociáldemokrata Párthoz csatlakozott, s kitartottak mellette, mikor Kommunista Párttá alakult a szervezet. Más életút is nyitva állt az ifjú Mielke előtt: felvették a híres Köllnisches Gymnasiumba, de végül 1929-ben kicsapták, mert nem tudott megfelelni az elvárásoknak. Igaz, ekkorra már beindult a pártkarrierje. Már 14 évesen beszédet mondott Németország Kommunista Ifjúsági Szervezetében, majd 17-18 – más adatok szerint 19 – éves korában belépett a kommunista pártba, 1928-tól pedig a Vörös Zászló újság munkatársa lett.

A fiatal rendőrgyilkos

Egy körözési plakáton, Mielke a jobb sarokban fent

Csatlakozott a párt félkatonai szárnyához, a „vörösingesekhez”, akik hasonló szerepet töltöttek be, mint a náciknál az SA: védték saját rendezvényeiket, balhékat csináltak más pártok gyűlésein, utcai verekedésekben vettek részt, kézi, sőt egyesek lőfegyverekkel is rendelkeztek. Ez utóbbiak közé tartozott Mielke, aki társaival meggyilkolt két (egyébként szociáldemokrata párttag) rendőrkapitányt. A tettet a berliniek részéről hatalmas felháborodás fogadta, a hatóságok is a nyomában voltak, így a Szovjetunióba emigrált, ahol a moszkvai Lenin Intézetben képezte magát.

A spanyol polgárháborúban a saját oldal embereit gyilkolta

„Mialatt a fronton harcoltam, a fasisztákra lövöldöztem, Mielke hátul szolgált, lövöldözte a trockistákat és az anarchistákat"

– emlékezett a spanyol polgárháború időszakára egy köztársasági veterán, amikor a Stasi későbbi főnöke elsősorban a sajátjai ellen kamatoztathatta tudását, ugyanis Fritz Leissner álnéven az NKVD, a szovjet államvédelem embere volt. Ezután Belgiumba, majd Franciaországba költözött, saját bevallása szerint álnéven a náci erődöket is építő Todt Szervezet munkásai közé került.

A kelet-német ÁVO alapítója

1959-ben Mielke1945 júniusában már Berlinben volt, s a szovjet szektor Lichtenberg kapitányságát irányította, a kommunista pártban a rendőrségi és igazságügyi területet vezette.  A szovjetek ragaszkodtak hozzá, őt bízták meg az politikai rendőrség, a Komissariat-5 létrehozásával. Feladatuk a nácik és az antikommunisták összegyűjtése volt, ennek érdekében még koncentrációs táborokat is újranyitottak. Az utóbbi kategóriába sok szociáldemokrata is belekerült, főleg azok, akik nem lelkesedtek a kommunista és a jóval erősebb szociáldemokrata párt egyesüléséért. Egyesek azt állítják, a szervezet rosszabb volt a Gestaponál is.

A Német Gazdasági Bizottság védelmére létrehozott főigazgatóság vezetője lett 1948-ban. A szervezet az NDK létrejöttét követően beépült az Állambiztonsági Minisztériumba, amelyet hamarosan csak Stasiként emlegettek. 1950-től előbb államtitkár, majd miniszterhelyettes volt, végül 1957. november 1-től állambiztonsági miniszter lett egészen 1989-ig.

Állam az államban

A Stasi 14 ezer fős apparátusa vezetése alatt 90 ezresre növekedett, ezen felül további 170 ezer ügynököt foglalkoztattak a német társadalom különböző rétegeiben elrejtve.  Elvárta embereitől, hogy esküt tegyenek, hogy bárki ellen megvédelmezik a diktatúrát. Keményen fellépett saját munkatársai ellen is, a feltételezések szerint 200 Stasi-ügynököt végeztek ki regnálása alatt.

Magyarországon is ott volt a Stasi

 Az egész világon működtek a Stasi emberei, beleértve nemcsak Európát, hanem Afrikát és Latin-Amerikát. Előfordult, hogy valamely szocialista országban nyugat-német turistákat tartóztattak le helyi erőkkel, akiknek a szabadon engedésért cserébe Stasi-ügynökké kellett válniuk. Sikerült beszervezniük James Hal III amerikai őrmestert, aki több száz fontos katonai titkot árult el a kelet-németeknek és a szovjeteknek az 1980-as években. Támogattak különböző terroristákat Carlostól, a sakáltól kezdve egészen a palesztinokig.

Kitüntetést vesz át szolgálataiért az NDK-ban

A magyar állambiztonság is együttműködött a Stasival egészen az 1989-es határnyitásig. Külön Balaton-brigádot hoztak létre a kelet-németek, hogy megfigyeljék a nyaralókat. 1964-től egy főhadnagy szolgált, majd az 1970-es évek elejétől öt főre emelték az állományt, mert a határátlépés megkönnyítése miatt rohamosan nőtt a kelet- és nyugat-német turisták száma. Az ügynökök között természetesen ennél több ember volt: 1972-ben összesen 175 hivatalos és nem hivatalos munkatárs dolgozott hazánkban.

Csak 1966-ban a magyar szervekkel együtt 115 főt tartóztattak le, 2-re rá is bizonyították az embercsempészet vádját. Több megyében és a fővárosban is rendelkeztek konspirációs célokra használandó lakásokkal. Gyakorlat volt, hogy házaspárok küldtek ki, természetesen mindketten a Stasi munkatársai voltak. További érdekességeket ebben a könyvben olvashatnak.

Civilnek álcázott Stasi-ügynök hurcol el egy tüntetőt.A bukás

1980-ban hadseregtábornokká léptették elő, de 1989 őszén már kapaszkodnia kellett a hatalom megtartásáért. A tervek szerint szinte mindent börtönné alakíthattak volna a rendes fogházak mellett az iskolákat, üdülőket, régi náci koncentrációs táborokat. Végül nem tették ezt meg, a rendszer összeomlott, Mielkét pedig 1989 utolsó két hónapjában megfosztották állami és párttisztségeitől.

Az NSZK-ba beolvadt NDK lakosai ellen elkövetett tettei miatt vizsgálati fogságba helyezték, de végül az 1931-es gyilkosságokért ítélték el 1993 őszén. A hat év börtönt azonban nem töltötte ki, 1995-ben egészségi állapota miatt kiengedték, néhány év múlva egy berlini öregek otthonába került, miután a felesége sem kívánta továbbra is gondozni őt. Itt hunyt el 2000 tavaszán.

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/46448/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?