Blogolj!

Tíz évtized tíz csodás karácsonyi képe


Így ünnepeltük a karácsonyt az elmúlt évszázadban. Válogatás a békés otthoni családi idillektől a fronton teremtett ünnepig.

A karácsony nemcsak egy egyházi ünnep, hanem egy olyan alkalom, amikor - jó esetben - a család apraja-nagyja összegyűlik. Habár a 20. század békével köszönt be a kontinensre és hazánkba, mégis minden korábbi időszaknál nagyobb pusztítást hozott, s a szülőket, a gyermekeket akár több ezer kilométerre hurcolta a világtörténelem furcsa szeszélye. A Fortepan képei segítségével most ebbe az időszakba kalauzoljuk el Önöket. Kérjük, álljanak meg egy-egy fotónál: lehet, sokkal többet fognak mondani az arcok, a tárgyak, a helyszínek, mint amennyit elsőre gondoltak volna!

Kisfiú 1908-ban. Talán ő rakta fel az utolsó díszt? 

(Osztrák-)magyar katonák a keleti fronton. Miközben már három és fél éve távol voltak szeretteiktől, úgy tűnt, az oroszok háborúból kiesésével győztesként, otthon ünnepelhetik a következő esztendőben a karácsonyt. Ha így vélték, nagyot tévedtek. 

A középosztályhoz tartozó család 1922-ben. Talán farsangra öltöztek be, de még a karácsonyfa megmaradt?

Vidám téli motorosok 1939-ben. Felismerik, hogy melyik városban készült a kép? 

1941 karácsonya. Oroszországban újból dúl a harc, de otthon igyekeznek úgy tenni, mintha semmi sem változott volna.

10 évvel korábban Nagy Imre élelmezési miniszter, a begyűjtések irányítója sem gondolta volna, hogy a Szovjetunió helyett itthon tölti 1951 karácsonyát. A képen unokájával díszíti a fát a később a forradalom mellé állásával mártírrá váló politikus.

Kelet-német Piko vasút, magyar lemezárugyár által készített játékok 1965-ből. A "holdjáró autók" nagy része ma gyűjtőknél van, nekem már ilyen nem volt, Piko villanyvasutam viszont még igen. Csak helyem hozzá nem.

Karácsonyfa-válogatás Dombóváron 1974-ben. Élmény lesz felvinni a nyolcadikra. Kidobni az ablakon meg buli.

Tiszta kapitalizmus: karácsonyi vásár az Örs vezér téren.

S egy kivétel, amely nem a Fortepanról származik: a nagytétényi Bartók Iskola karácsonyi műsora. Igazi, VHS-hangulatú videó. A kockákon szereplő diákok talán most ünneplik első karácsonyukat gyermekükkel, akik néhány év múlva már egy mobiltelefonnal felvett amatőr darabban fognak szerepelni szüleik nagy büszkeségére...

Címkék: karácsony
https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/46347/pics/lead_800x600.jpg
karácsony
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?