Blogolj!

28 éve dördültek el a szekusok első lövései, mégis győzött a forradalom


Bő egy héttel ezelőtt írtunk a hírhedt román diktátor, Nicolae Ceaușescu életéről  és bukásáról. Most az utóbbihoz vezető napokról számolunk be, az utolsó európai sztálinista rendszer végéről.

A kommunista rezsimet nyíltan bíráló Tőkés László lelkész melletti szolidaritástüntetéssel kezdődött a forradalom 1989 decemberében. A református lelkészt a hatalommal együttműködő püspöke kívánta eltávolíttatni, a bírósági végzésnek a hatóság december 16-án próbált érvényt szerezni, a hívek és a közelben elhaladó járókelők azonban megakadályozták ezt. A növekvő tömeg Tőkés melletti tiltakozása spontán tüntetéssé alakult át a kommunista diktatúra ellen, a civilek többször összecsaptak a rendőrség és az állambiztonság - Securitate - embereivel. Másnap a zavargások kiújultak, a temesváriak Molotov-koktéllal támadták a hadsereg járműveit, páncélosait. A polgármester kihirdette a rendkívüli állapotot 18-án, civil ruhába öltözött szekusok lepték el a várost. Véres harcok kezdődtek, a Securitate ügynökei járták a kórházakat, több sebesültet agyonlőttek.

A temesvári forradalomban 1989. december 17. és 20. között 72 embert lőttek le a román fegyveres erők, egy asszonyt pedig egy páncélos taposott halálra. A sortüzekben 253-an sebesültek meg, 43-an pedig verés következtében szereztek sérüléseket. A kommunista hatóságok a nyomok eltüntetése céljából 43 holttestet Bukarestbe szállíttattak és elhamvasztattak.

 A hadsereg egyes egységei már barátkoztak a tüntetőkkel december 20-án, nem lőttek a tömegbe az aznap tartott százezres tüntetésen. Bukarestből eljött tárgyalni a miniszterelnök, Constantin Dăscălescu is, de nem fogadta el a tüntetők fő követelését, a diktátor félreállítását. A következő nap a Zsil-völgyből ide küldött bányászok is inkább a helyiek mellé álltak. 

December 21-én Bukarestben próbálta meggyőzni a tömegeket Nicolae Ceaușescu, de a mellette összehívott demonstráció ellene összehívott tüntetéssé változott. Ezt követően Victor Atanasie Stănculescu tábornokot nevezte ki az öngyilkosságot elkövető Vasile Milea honvédelmi miniszter helyére, de a döntés után néhány órával, 22-én délelőtt már a forradalmat segítette a miniszter. Még aznap délben elmenekült Ceaușescu, kora délután már a Stănculescu által kiválasztott politikai csoport vezetője, Ion Iliescu élő adásban erősítette meg a rendszer végét. Éjszaka ugyan ellentámadást indítottak a Securitate emberei, de a nem menthették meg a diktatúrát. A Ceaușescu-házaspárt elfogták és december 25-én kivégezték.

Rozoga Daciájával Budapestről indulva örökítette meg az eseményeket Urbán Tamás fotóriporter december 22. és 24. között Temesváron. A Fortepanon megtalálható képeiből válogattunk, ezzel emlékezve az eseményekre.

A forradalom jelképéve - a magyar 1956-hoz hasonlóan - a lyukas zászló vált.

Kiállás magyar és román nyelven Tőkés László mellett.

Szónok beszél a temesváriakhoz.

„Mi vagyunk a nép!”, „A hadsereg velünk van!”, „Ne féljetek, Ceaușescu el fog bukni!” - skandálták december 20-án Temesváron. A 300 ezres városban 100 ezer tüntető vonult fel, a hadsereg nem avatkozott be. Pillanatkép tüntetés után.

Ünneplő forradalmárok. A diktátor bukása közeledik.

Lázadók az éterben.

Átvették az ellenőrzést a forradalmárok.

A forradalom leverésére küldték őket, de végül átálltak a másik oldalra.

Kezdetben nem engedték be a sajtót, így alig tudtak valamit a világban az itt zajló eseményekről, de közben magán a városon belül is rengeteg álhír, rémhír terjedt. Munkában a média.

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/46076/pics/lead_800x600.jpg
Nicolae Ceaușescu,román,Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?