Blogolj!

Csurkát és Torgyánt is megvédte Ungváry Krisztián


Régi kérdés, régi-új válaszok: kik voltak - név szerint - az első szabadon választott országgyűlés ügynökei korábban a hálózatban nyilvántartott személyei? Aki válaszol: Ungváry Krisztián.

35 fő (korábban még 36-ról írtak, de Ungváry jelezte szerzőnknek: egy név tévesen került be), ebből 15 MDF-es, 9 FKgP-s, 7 SZDSZ-es, 2 MSZP-s, 2 KDNP-s az, akiket hálózati személyként tartottak nyilván 1989 előtt az első szabadon választott országgyűlés tagjai közül. Fideszest viszont egyet sem. Három személy még 1989-ben is együttműködött, egy későbbi képviselő pedig 1990-ig maradt a hálózat része. Ezt állítja Ungváry Krisztián történész új könyvében, A szembenézés hiányában, amelyről az említett listát az Index hozta nyilvánosságra. Hangsúlyozottan nem ügynökökről ír, hanem hálózati nyilvántartásban szereplő személyekről.

Nem egy említett ugyanis vagy

nem működött együtt, vagy olyan jelentéseket adott le, amely miatt inkább ellenállónak számított, mint kollaboránsnak.

Ki kell emelnünk a címben említett két politikust, akik szintén ezen személyek közé tartoztak. A kisgazdák vezére 1958-ban konkrétan összetépte a beszervező nyilatkozatot, ami nem kis merészségre vall. A MIÉP alapítót csupán formálisan szervezték be, jelentést nem adott le, s néhány évvel később ki is zárták a hálózatból. Kéri Kálmán vezérezredes félrevezette tartó tisztjeit, megtagadta az együttműködést, nem véletlen, hogy megfigyelték mint a rendszer ellenségét. Az SZDSZ-es Dornbach Alajos és a kereszténydemokrata Keresztes Sándor szintén ide sorolható.

A történész meggyőződése, hogy a rendszerváltás után a politikai elit zsarolási célból nem hozta nyilvánosságra az ügynök aktákat. Ennek köszönhető, hogy egyesekről sokáig nem tudtuk, másokról pedig valós tetteik ellenére terjedt el a vád a kommunista diktatúrával együttműködésről.

A két MSZP-s egyike Horn Gyula, akinek cölöpjei igen hiányosak, mert nemcsak pufajkás múltjáról nem számolt be, hanem Ungváry gyanúja alapján arról sem, hogy a szófiai követségen ő lehetett "Harcos", a hírszerzés hálózati személye. A másik szocialista, Annus József szerepének megítélése eltérő a kutatók között, míg Ungváry Krisztián úgy látja, hogy aktív tevékenységet folytatott, jelentett, ezzel szemben Bálint László ezt tagadja, ő szerinte nem is tudott arról az újságíró-szerkesztő, hogy a vele történt beszélgetéseket olyan módon rögzítették, mintha ügynök lett volna.

Eláruljuk, mi is kíváncsiak vagyunk, hogy milyen visszajelzéseket hoz a könyv. Vitatják, tagadják, beismerik? Esetleg újabb perek elé néz Ungváry Krisztián?

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/45844/pics/lead_800x600.jpg
állambiztonság,Bálint László,Ungváry Krisztián
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?