Blogolj!

Fél évszázada lett Románia államfője a rettegett diktátor


A de facto hatalom már két évvel korábban a kezébe került, de nem elégedett meg ennyivel Nicolae Ceaușescu. A diktátor életútját az utcai verekedésért börtönbe zárástól a géppisztolyos kivégzésig követjük végig fotográfiák segítségével.

Gyakran verte apja gyerekkorában - állították arról a fiúról, aki 11 éves koráig Olt megyében, falun élt paraszti származású szüleivel, majd ezt követően cipészinasként Bukarestbe került. 14 évesen lett kommunista, s egyszerre csodálta a szélsőjobboldali Vasgárdát és mondogatta azt, hogy ő lesz egyszer Románia Sztálinja.

Egy évvel később, 1933-ban rendőrségi ügybe keveredett, ekkor készült róla a fenti fotó. Nem az eszme miatt: utcai verekedésben vett részt.

Később már a kommunista gondolataiért is bezárták. 1943-ban jött el a nagy lehetőség: a zsilvásárhelyi börtönben Gheorghe Gheorghiu-Dej későbbi pártfőtitkár cellatársa és védence lett.

Egy évvel később már lelkesen várhatta szabadon a szovjet csapatok bukaresti bevonulását. Még 1944-ben a román Kommunista Ifjúsági Szövetség (UTC) vezetője lett. 1947-ben feleségül vette az 1939-ben megismert Elena Petrescut, aki korábban munkásként és prostituáltként kereste kenyerét. Az 1947-es kommunista hatalomátvétel után gyorsan ívelt felfelé a karrierje: még abban az évben mezőgazdasági, majd 1950–54 között honvédelmi miniszterhelyettes lett. 

Szép lassan a párt második emberévé vált, majd Gheorghiu-Dej 1965-ös halála után a kommunista párt főtitkára, azaz az ország vezetője. Nem elégedett meg azonban ennyivel, 1967 decemberében Román Szocialista Köztársaság Államtanácsának elnökévé választották.

Erős személyi kultuszt vezetett be, magát a Kárpátok géniuszának hívatta. 

Nicolae Ceaușescu Nagyszeben utcáin ünnepelteti magát 1967-ben. Erre az időszakra már az egykor 74 százalékban szászok lakta településen kisebbségbe szorult a németség. A legnagyobb számú német egy évtizeddel később élt itt, összesen 25 403 fő. Azonban míg a németség egy évtized alatt 17 fővel gyarapodott, a románság - hála a betelepítéseknek - több mint 40 ezerrel. A '80-as években szó szerint eladta az erdélyi szászokat az NSZK-nak a diktátor. Ennek eredményeként szinte csak hírmondó maradt a középkorban betelepült közösségből. Egyikük, Klaus Johannis 2014-ben Románia államfője lett.  

Annak ellenére, hogy emberek tömegeit börtönözte be politikai okokból, az életszínvonal alacsony volt, mégis tisztelték a Nyugaton. Szinte különutas politikát folytatót láttak benne, mert a Los Angeles-i olimpiára el merte küldeni sportolóit. Itt Nixon amerikai elnökkel látható 1973-ban.

Gorbacsovval (középen) és elvtársaival - köztük Kádár Jánossal 1987-ben. Nicolae Ceaușescu nem akarta elfogadni az átalakulást. Két évvel később az utolsó pillanatig ragaszkodott hatalmához.

Nicolae és Elena Ceaușescu szerették a luxust, miközben a nép éhezett, ők nem túl nagy ízléssel, de annál nagyobb költséggel berendezett palotákban, villákban éltek. Kedvelt nyaralóhelyük volt a Konstanca melletti Neptun üdülő. Az egykori királyi párhoz hasonlóan ők is a Fekete-tenger partján töltötték a nyarakat.

1989 decemberében Temesváron forradalom robbant ki. (Urbán Tamás képén - Fortepan - katonák kísérnek civileket.) . A diktátor nem akart lemondani a hatalmáról, december 21-ére tömeggyűlést szervezett a fővárosban saját támogatására, szónoklata alatt azonban a gyűlésből diktátorellenes tüntetés alakult ki. Helikopteren próbált menekülni Bukarestből, de az átállt légierő légtérzárat rendelt el. December 24-én Targovistében fogták el a házaspárt. Másnap egy rögtönítélő bíróság perbe fogta.  A katonai ügyészség népirtás bűntette (Btk. 357. § (1) bekezdés c. pont), államhatalom aláásásának bűntette (Btk. 162. §), felforgatás bűntette (Btk. 163. §), állambiztonság veszélyeztetése céljából elkövetett ipari létesítmények megsemmisítése bűntette (Btk. 164. §) és a nemzetgazdaság lerombolása bűntette (Btk. 165. §) elkövetésével vádolta őt. Bűnösnek találták a házaspárt, ezért azonnal a helyszínen kivégezték őket.

„Akkoriban mindenki minket irigyelt. Ma már senki” - nyilatkozta a brit Guardiannek négy évvel ezelőtt Ionel Boeru volt román ejtőernyős tiszt. Ő volt az, aki 1989. december 25-én a tárgyalás után kivezette a házaspárt a tárgyalóteremben,majd ő lőtte a Kalasnyikovjával azt a sorozatot, amellyel kivégezte a házaspárt. „Mégiscsak két emberi életet oltottam ki. Ez nagy dolog. Háborúban teljesen normális, de ha fegyvertelennel végzel, az sokkal nehezebb. Senkinek sem kívánom ezt, annak ellenére, hogy adott esetben a munkám része emberi életek kioltása is” - fogalmazott a volt katona.

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/45785/pics/lead_800x600.jpg
Nicolae Ceaușescu,román,Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?