Blogolj!

Száz éve jött létre a rettegett Cseka, a KGB elődje (18+)


A Cseka áldozatai

Emberek ezreinek halála szárad a csekisták lelkén. Tagságában kevés orosz volt, első elnöke, s helyettese is lengyel származásúnak számított. A Cseka kijelölte azt az utat, amelyet utódszervezetei, a GPU, az NKVD a kegyetlen módszereket a tökélyre fejlesztve bejártak.

Feliksz Edmundovics Dzerzsinszkij, született Feliks Dzierżyński néven az oroszok megszállta lengyel területeken, 1917. november 21-én azt javasolta, hozzanak létre  egy különleges egységet az ellenforradalmárok elleni harcra. A Petrográdi Szovjet Katonai Forradalmi Bizottságát, amelynek feladatai közé tartozott a lakosság ellenőrzése Lenin december 5-én feloszlatta és helyére egy új szervezet megalakítására adott utasítást Dzerzsinszkij elnökségével. 

Ez lett az Összoroszországi Rendkívüli Bizottság az Ellenforradalom és Szabotázs elleni Harcra, röviden VCSK, de inkább a Cseka elnevezés terjedt el. 

Tagjai a csekisták legendás hírnevét építettek maguk köré - állította a sztálinista propaganda, de a lakosság inkább hírhedtnek tartotta őket kegyetlenségük miatt. Érdekesség, hogy nemcsak az egység vezetője, hanem helyettese, Józef Unszlicht is lengyel származású volt. Tagságában is jelentős arányban képviseltették magukat kisebbségek a grúzoktól a zsidóságig.

Egy visszaemlékező szerint a kezdetben 40 fővel működő Cseka létszáma és hatásköre folyamatosan nőtt. A kommunisták mellé 1918 elejétől felvettek eszereket (parasztpártiakat) is, de végül kizárták őket, miután az év nyarán lezajlott eszer lázadásban Leninék ellen fordult több csekista. A Népbiztosok Tanácsa - amely alá tartozott a Cseka - felhatalmazta a szervezetet 1918 februárjában akár "rendkívüli intézkedések" megtételére, azaz szinte bárkit meggyilkolhattak. Később külön emlékeztették rá őket: az összeesküvésben, a lázadásban résztvevők, a fehérgárdisták ellen keményen lépjenek fel. 

A vörösterror fő eszköze lett a szervezet, emberek ezreit gyilkolták meg. Ellenforradalmárnak tekintették a volt cári Oroszországot szolgáló katonákat, polgári alkalmazottakat, a tiszteket, önkénteseket és családtagjaikat, a papságot, bármely, a szovjet kormányt nem támogatónak gyanított proletárt és azokat a „burzsoákat”, akik 10 ezer rubelnál nagyobb vagyonnal rendelkeztek.

1918 végére már 356 járási cseka működött. 

A szervezet

Mi volt a Cseka feladata? Idézzük a kérdésben legilletékesebb személyt, magát Dzerzsinszkijt:

„1. Meggátolni és megsemmisíteni minden ellenforradalmi és szabotázskísérletet és akciót egész Oroszországban, bárki részéről induljanak is ki. 2. Az összes szabotáló és ellenforradalmár átadása a Forradalmi Tribunal bíróságának, és a velük való harc módszereinek kidolgozása. 3. A bizottság megelőző felderítést végez.” (a fordítás Krausz Tamás cikkéből)

Előfordult, hogy a Vörös Hadsereg egyik alakulatának komplett vezérkarát meggyilkolták, mert árulónak gondolták őket. Nem vetették el akár bérgyilkosok küldését, 1920-ban a korábban a szovjeteket segítő anarchista Fekete Sereg parancsnokát, Nesztor Mahnót próbálták meggyilkoltatni, de az ügynököket elfogták és kivégezték.

Ők vezették be azt a kivégzési módszert, amelyet később is alkalmaztak, például a Katyńban kivégzett lengyel tiszteknél.

Az áldozat fejét előrehajtották, majd a hóhér kissé lefelé tüzelt a tarkónál, így azonnal meghalt az áldozat, s kevés vér folyt.

A kivégzettek, meggyilkoltak pontos száma nem ismert, a legalacsonyabb becslések is több mint tízezer áldozatról beszélnek 1918 és 1920 között, de egyes történészek a 250-500 ezer halottat sem zárják ki. A Cseka története 1922 februárjában zárult le. A Központi Végrehajtó Bizottság ekkor megszüntette a szervezet, de helyette megalapította a belügyi népbiztosság alatt működő Állami Politikai Hatóságot, amelyet orosz rövidítése alapján jobban ismerhetnek: a GPU-t. A név változott, a módszerek nem…

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/45689/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?