Blogolj!

A Mikulás színeváltozásai


Ilyen volt a Mikulás, avagy a Télapó az elmúlt bő másfél évszázadban. Ismerjék meg a néphagyomány múltját és nosztalgiázzanak a képeket nézve!

Emlékszem, kicsit meglepett gyermekként, hogy Szlovákiában a miniszterelnöknek Mikuláš volt a keresztneve. Nem véletlenül említettem ezt meg: a mi ma hajnalban érkező Mikulásunk neve a szlovák Miklós névből ered. A hagyomány viszont jóval régebbi, s valószínűleg német közvetítéssel terjedt el hazánkban.

A legenda szerint a III-IV. században élt Szent Miklós püspök városában egy szegény apa, aki nem tudta kiházasítani lányait, mert nem bírt megfelelő hozományt biztosítani. A gyermekek és a diákok (sőt, a sörgyártók!) későbbi védőszentje azonban megszánta, s egy-egy arannyal teli erszényt hagyott ott az ablakában, hogy ezt megtehesse.

A 18. században már biztos köztünk járt Magyarországon, de koromfeketére mázolt arccal, rémisztő lánccsörgetés közepette jutalmazott és büntetett – őt talán kevésbé várták a gyermekek.  Az 1865-ös Vasárnapi Ujság egyenesen azt írta, hogy ekkor érkezik a „a fehér szakállu Mikulás és ördöngős szolgája, kik csak büntetni tudnak s nem jutalmazni, aszalt szilvából csinált rettenetes kéménysöprőkkel s vörös nyelvű krampuszokkal ijesztenek rá az apró cselédekre”.

A 20. században azonban háttérbe szorult e rémisztő figura, helyette a ma ismert kedves, ajándékhozó alak mutatkozott be, akit még Krampuszai ellenére is örömmel fogadták a gyerekek.

Télapó és Mikulás harcát hozta a Rákosi-diktatúra: „Sztálin legjobb tanítványa” lecserélte volna nemcsak a Himnuszt, hanem a katolikus hagyományra utaló Mikulást is. A küzdelem felemás eredményt hozott. Ugyan az orosz Gyed Moroz (Fagyapó) mintájára megpróbálták elterjeszteni a Télapót, de a Mikulás kifejezés sem veszett el: bizonyítja ezt a kádári megtorlás egyik legsötétebb évében – 1958-ban - készült fotó.

Egyébként nem téved az sem nagyot, aki a Télapót használja. Ugyanis csak a szélesebb körű népszerűsítés köthető az államszocializmushoz, de a kifejezés ekkor már évtizedes múlttal rendelkezett, ismert volt a monarchia és a Horthy-korszak évtizedeiben is. Ezen a képen meg a Mikulást/Télapót a rendőr segíti. Reméljük, hogy Fakabát elvtárs nem vitte el a rossz gyerekeket.

Azonban a nép „neveléséről” nem mondtak le még az 1980-as években sem. A nevelőotthonokban kifejezetten törekedtek arra, hogy megvalósítsák a szocialista embertípust, hiszen itt kiküszöbölhették a „reakciós” szülők hatását. A karácsony helyett bevezetett Fenyőünnep egyértelműen vallásellenes szándékkal született, nem véletlen, hogy mára szinte teljesen kitörlődött a köztudatból.

A télapó sem lehet elég korszerű. Talán Rudolf megfázhatott, ezért kellett egy Kamov helikopter és egy póni segítségét kérnie 1976-ban.

A haladás azonban biztosított, idén egy Airbus Embraer ERJ-190 gép utasaként érkezett a finnországi Mikulás Budapestre. Joulupukki hagyományosan december 1-jén jön el hazánkba. Most nemcsak nyilvános rendezvényeken vett részt, hanem meglátogatott anyaotthonokat, óvodákat is.

(Fotók: nyitókép a Fortepanról, a cikken belül az első kép Wikipédiáról, majd a Fortepan fotói ismét.)

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/45642/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?