Blogolj!

Ferenc József furcsa jubileuma


Az uralkodó és a magyarság kompromisszuma egy 36 milliméter átmérőjű érembe foglalva. Avagy mi a különbség az emlék és az érdem között.

Sajátos kitüntetést alapított Ferenc József osztrák császár és magyar király 1873. december 2-án. A Hadiérem egyszerre emlékérem és egyszerre érdemérem, azok a katonák nyerhették el, akik a Habsburgok korábbi hadjárataiban 1848 és 1869 között részt vettek. Az alapítás dátuma és az alapító hadseregparancs – „uralkodásom idejének egy negyed százada”[…] „emlékérem alapítása” – egyértelműen utal arra, hogy 1848 végétől, V. Ferdinánd (1835-1848) lemondatásától számítja hatalomra kerülését. Másrészt viszont később is adományozták, s helye a viselési sorrendben sem az emlékérmek között volt. Egyes kitüntetéstannal foglalkozók szerint érdem után járó kitüntetésnek, azaz érdeméremnek tekintették.

Mi lehetett ennek az oka? Egyes feltételezések alapján az, hogy a magyarok érzékenységére figyelni kívánt Ferenc József. A „rebelliót csapók” azt vallották még 1849-ban is, hogy az ő uralkodójuk V. Ferdinánd. Nem véletlenül: az áprilisi törvények kötötték a régi uralkodót, az újat viszont nem. A magyarok csupán 1867-től fogadták el őt királynak, amikor szabályosan megkoronázták, s egyben vállalta a történelmi alkotmány tiszteletben tartását. Ezeket jól tudta Ferenc József is.

Annyi biztos, hogy mindez egyszeri alkalom volt. 1898-ban és 1908-ban már nem gyötörték kétségek: emlékérmet alapított, nem törődve az esetleges magyar különvéleményekkel.

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/45485/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?