Blogolj!

Történészek a diplomáciai vérzivatarban


Azt gondoltad, hogy 2017-ben nem utasíthatnak ki történészt csak azért egy országból, mert előtte pont az ő hazája utasította ki az őt fogadó állam historikusát? Szerencsére itt van Oroszország, amely ezt megcsinálja!

Kiutasították Oroszországból Henryk Głębocki lengyel történészt, a krakkói Jagelló Egyetem professzorát, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (Instytut Pamięci Narodowej – Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu, röviden IPN) munkatársát, válaszul arra, hogy korábban Lengyelországból utasítottak ki egy orosz történészt – számolt be a TASZSZ alapján az MTI. Ha nem lengyelekről lenne szó a cikkben, még gyanakodhatnánk is, hogy a dátum valójában 1957, s örülhet szegény külföldi kutató, hogy elmúlt a sztálinizmus, így csak ennyivel megúszta.

A lépés arra válaszul történt, hogy Dmitrij Karnauhov orosz történészt, a Novoszibirszki Állami Műszaki Egyetem munkatársát október 11-én utasították ki lengyel földről, mert a lengyel belbiztonsági ügynökség (Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego, ABW) szerint egy "ellenséges ország érdekében" a "hibrid hadviselés eszközeivel" fejtett ki tevékenységet a lengyel érdekek ellen, orosz propagandát terjesztett, kapcsolatban állt Moszkva-barát személyekkel, valamint az orosz titkosszolgálatokkal.

A november 24-én a KGB utódszervezet Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) által Szentpénterváron őrizetbe vett lengyel történész annak az IPN-nek a munkatársa, amely feltárja a nácizmus és a kommunizmus bűneit. A szervezet hasonló feladatot tölt be, mint a magyar Nemzeti Emlékezet Bizottsága, viszont annál jóval nagyobb hatáskörrel bír. Głębocki kutatási területei közé tartozik egyébként a XIX-XX. századi lengyel-orosz kapcsolatok témaköre, doktoriját is ennek egy szeletéből írta. Most azonban nagyon úgy tűnik, egyszer talán az ő XXI. századi történetét dolgozza fel majd egy kollégája.

(Nyitóképünkön balra az orosz, jobbra a lengyel történész.)

Ha tetszett a cikkem, s szeretnél hasonló írásokat olvasni, kövesd a Facebook-oldalt is!

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/45310/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?