Blogolj!

Két emléknap, egy érdekes adatbázis


1960. november 25-én Dominikában a négy Mirabal nővérből hármat megöltek a helyi diktátor, Rafael Trujillo parancsára. A mai napra a nőjogi aktivisták 1981-től kezdve A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjaként tekintenek, amit 1999-ben az ENSZ is elismert. Szintén november 25-én tartjuk 2012 óta „A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapját”, ekkor érkezett haza - Sztálin halálát követő enyhülés eredményeként - a GULAG-lágerekből szabadon bocsátott rabok első csoportja.

A „málenkij robot”, az orosz „kis munka” kifejezés eltorzult alakja a Szovjetunió területén végzett kényszermunka szinonimájaként terjedt el. A deportáltakat kényszermunka céljából szállították ki, mégis ezrek haltak meg az út során, majd az embertelen körülmények miatt. Sztálin 1944. december 16-án kiadott parancsában az állt, hogy a „Szovjetunióba történő munkára irányítás céljából mozgósítani és internálni kell Románia, Jugoszlávia, Magyarország, Bulgária és Csehszlovákia Vörös Hadsereg által felszabadított területén tartózkodó valamennyi munkaképes németet - a 17 és 45 év közötti férfiakat és a 18 és 30 év közötti nőket. Le kell rögzíteni, hogy a mozgósítás mind a német és a magyar állampolgárságú, mind pedig a román, jugoszláv, bolgár és csehszlovák állampolgárságú németekre vonatkozik.” Azonban a német nevűeket – akár még a zsidókat is -, majd a magyarokat is elhurcolták. Mintegy 131 ezer embert deportáltak, köztük 29 ezer nőt – még az európai háború befejezése után is vittek ki a Szovjetunióba magyar állampolgárokat.  Az elhurcoltak több évi rabság után juthattak haza.

A kettős évforduló alkalmából a „málenkij robotra” elhurcolt nőkről ajánlunk egy adatbázist. ITT érhető el 20 kötet a deportálások után hazatért nőkről a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának köszönhetően. A Fertőtlenítő Intézet kötetei tartalmazzák az alábbi adatokat: a vizsgálat dátuma (1946. április 14. – 1950. december 14.), a hazatért személy neve, a hazatért személy életkora (később születési dátuma), anyja neve, foglalkozása, bejegyzések az egészségügyi vizsgálat eredményéről és az állandó lakhely megnevezése.

https://tortenelem.blogstar.hu/./pages/tortenelem/contents/blog/45233/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?